ΡΟC.T.A. – ΑΘΗΝΑ 2017 // ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1917-2017: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΡΟΣΤΑ – ΑΘΗΝΑ 2017 [προσωρινός τίτλος]

ΑΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΑΔΕΙΕΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ROCTA MAYAKOVSKY

Προτείνεται η συγκρότηση μιας ομάδας για την οργάνωση (Οκτώβρη και Νοέμβρη 2017 στην Αθήνα) σειράς καλλιτεχνικών δράσεων στις άδειες βιτρίνες των καταστημάτων της πόλης, με συνεργασία εικαστικών, ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών, σχεδιαστών, χορευτών κ.α., με θεματικό άξονα “Τότε και Τώρα” παραλληλισμοί της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας το 1917 και της Ελλάδας σήμερα, παραλληλισμοί της καλλιτεχνικής έκφρασης στην επαναστατική Ρωσία 1917-1922 και στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων.

Κάθε καλλιτέχνης ή ομάδα θα παρουσιάσει τη δουλειά του/της στις βιτρίνες των άδειων καταστημάτων ανεξάρτητα και όπως θέλει. Οι δράσεις θα καταγράφονται και θα δημοσιεύονται στον ιστότοπο (σε κατασκευή) ΡΟΣΤΑ – ΑΘΗΝΑ 2017 [προσωρινός τίτλος]

Παράλληλα θα συγκροτηθεί σε κάποιο χώρο (άδειο κατάστημα; γκαλερί; εργαστήριο;) ένα 15νθημέρο εκδηλώσεων σχετικά με τις τέχνες της Οκτωβριανής Επανάστασης και τις τέχνες του σήμερα.

IMG0053A

Η ιδέα προέρχεται από τις αφίσες που σχεδίασαν και παρουσίασαν Ρώσοι καλλιτέχνες και ποιητές στις βιτρίνες των άδειων καταστημάτων των πόλεων το 1919-22. Το Ρωσικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο (ΡΟC.T.A.) χρηματοδότησε ομάδες καλλιτεχνών και ποιητών (Μ. Τσέρεμνιχ, Β. Μαγιακόφσκι, κ.α.) στην παραγωγή αφισών σχολιασμού των κοινωνικοπολιτικών γεγονότων, τις οποίες παρουσίαζαν στις βιτρίνες των άδειων καταστημάτων της Μόσχας και άλλων πόλεων για την ενημέρωση, στήριξη και εμψύχωση του λαού. Λόγω του Εμφυλίου Πολέμου και του αποκλεισμού της Σοβιετικής Δημοκρατίας από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων των πόλεων τις είχε εγκαταλείψει για να αναζητήσει φαγητό και θέρμανση στις επαρχίες. Πολλά καταστήματα άδειασαν και έκλεισαν. Σ’ αυτά τα καταστήματα τοποθετούνταν οι αφίσες ΡΟCTA.

Μια πρώτη άτυπη επεξηγηματική συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων θα οργανωθεί στην Αθήνα στις αρχές Σεπτέμβρη. Συντονιστής γι’ αυτή τη συνάντηση είναι ο ιστορικός της τέχνης Νίκος Αξαρλής, μελετητής της ρωσικής Αριστερής τέχνης του Μοντερνισμού.

Στο βιβλίο τού Άντζελο Ριπολίνο Ο Μαγιακόφσκι και το ρωσικό πρωτοποριακό θέατρο (Τορίνο 1959, Κέδρος 1977) μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες 111-115 μια κατατοπιστική εξιστόρηση για το ΡΟΣΤΑ.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.meltonpriorinstitut.org/pages/textarchive.php5?view=text&ID=195&language=English δημοσιεύεται εικονογραφημένη κριτική του Alexander Roob, με ιστορική αναδρομή, για την έκθεση αφισών ΡΟΣΤΑ στην Gallerie Thomas Flor, στο Βερολίνο τον Απρίλη 2014.

Μπορείται να στείλετε άμεσα τις παρατηρήσεις και τις απόψεις σας για την προτεινόμενη συνάντηση και συνεργασία στον Νίκο Αξαρλή naxarlis@otenet.gr

Σκοπός η συγκρότηση μιας προκαταρκτικής ομάδας που θα διοργανώσει τη συνάντηση του Σεπτέμβρη. –

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s