*ενημέρωση προς τους συγγραφείς κειμένων σε επιστημονικά περιοδικά από τον ΟΣΔΕΛ #osdel

[Κοινοποίηση της επιστολής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) προς τους συγγραφείς άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά]

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), προχωρά στη διανομή της εύλογης αμοιβής η οποία αφορά την αναπαραγωγή για ιδιωτική χρήση (άρ. 18 παρ. 3 Νόμος 2121/93), που αντιστοιχεί στα Επιστημονικά περιοδικά.

O ΟΣΔΕΛ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός συλλογικής διαχείρισης έργων του λόγου με μέλη πάνω από 5.000 δημιουργούς (συγγραφείς, δημοσιογράφους και μεταφραστές) και 800 εκδότες. Εποπτεύεται από τον ΟΠΙ και το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητάς του τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, που οι συγγραφείς και εκδότες δεν μπορούν να διαχειριστούν ατομικά, όπως ενδεικτικά το δικαίωμα εύλογης αμοιβής για την φωτοτυπική αναπαραγωγή αποσπασμάτων βιβλίων και περιοδικών (περισσότερες πληροφορίες στο http://www.osdel.gr)

Είναι η πρώτη φορά που συγγραφείς επιστημονικών άρθρων και μελετών θα αμειφθούν για την πιθανή φωτοτύπηση των κειμένων τους. Η διανομή της εύλογης αμοιβής στους αρθρογράφους των επιστημονικών περιοδικών, αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την εκπλήρωση του ρόλου του Οργανισμού και της λειτουργίας του προς όλους τους δικαιούχους.

Για τη συμμετοχή σας στη διανομή, θα πρέπει πρώτα να υπογράψετε σύμβαση ανάθεσης με τον ΟΣΔΕΛ, (με τη σύμβαση ανάθεσης – η οποία δεν προϋποθέτει καμιά οικονομική επιβάρυνση για εσάς – κάθε δημιουργός αναθέτει στον οργανισμό τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων του που δεν μπορεί να διαχειριστεί ατομικά) και στη συνέχεια να υποβάλλετε δήλωση για κάθε άρθρο σας που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό την περίοδο 2013-2015. Στη διανομή συμμετέχουν άρθρα που υπερβαίνουν τις 500 λέξεις. Η διανομή γίνεται σύμφωνα με τον αριθμό των δημοσιευμένων άρθρων κάθε συγγραφέα ανά περίοδο διανομής και τον αριθμό των λέξεων κάθε άρθρου. Τέλος, η διανομή αφορά αποκλειστικά και μόνο το χρονικό διάστημα 2013 – 2015 και όχι παρελθόντα έτη.

Συγκεκριμένα για την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης και την δήλωση των άρθρων σας η διαδικασία είναι η εξής:

1) Επικοινωνία με το τμήμα Συμβασιούχων του ΟΣΔΕΛ στο email: vsandali@osdel.gr για ταυτοποίηση στοιχείων.

2) Παραλαβή μέσω e-mail ατομικών κωδικών πρόσβασης στο portal του οργανισμού και οδηγιών για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής σύμβασης ανάθεσης

3) Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής Σύμβασης Ανάθεσης στο portal του ΟΣΔΕΛ.

4) Παραλαβή μέσω mail των οδηγιών για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας, η οποία αφορά τη δήλωση των άρθρων για τα έτη 2013-2015 .

Καταληκτική ημερομηνία παραχώρησης των ατομικών κωδικών ορίζεται η Παρασκευή 5 Μαΐου 2017.

Για τον ΟΣΔΕΛ

Βασιλική Σανδάλη

Τμήμα Συμβασιούχων

[εδώ ολόκληρη η επιστολή σε pdf]

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s