ΑΣΚΤ / εργαστήρια για τον Νικόλαο Κάλας #WorkshopsCall#june2016

Πρόσκληση συμμετοχής στα εργαστήρια για το έργο του Νικόλαου Κάλας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων:

Για τον Νικόλαο Κάλας / Regarding Nicolas Calas

[Αθήνα, 17-18 Ιουνίου 2016

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών]

calas

Nicolas Calas © The Nordic Library at Athens, N. and E. Calas Archive

Με σημείο εκκίνησης τις πολιτικές διαμάχες και τις πολεμικές που σηματοδότησαν τον ελληνικό μεσοπολεμικό μοντερνισμό, ο Νικόλαος Κάλας, πολύγλωσσος και κοσμοπολίτης, συντάχθηκε με τις θεωρητικές αναζητήσεις και πολιτικές θέσεις του André Breton στο Παρίσι στο τέλος της δεκαετίας του 1930, όπου και εξέδωσε τη θεωρητική μελέτη Foyers d’Incendie [Εστίες Πυρκαγιάς]· ο Breton αναγνώρισε στον Κάλας ένα από τα πιο λαμπρά πνεύματα της εποχής του και, λίγο αργότερα, από την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο Κάλας αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους διαύλους επικοινωνίας των υπερρεαλιστών με πρωτοποριακούς κύκλους καλλιτεχνών και κριτικών στη Νέα Υόρκη. Τη μεταπολεμική περίοδο, ο Κάλας δραστηριοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη κυρίως ως τεχνοκριτικός, συνεργάστηκε με ποιητές όπως ο William Carlos Williams, επιμελήθηκε εκθέσεις και διατηρούσε επαφή με συλλέκτες και γκαλερίστες όπως η Peggy Guggenheim, η Marian Goodman και ο Αλέξανδρος Ιόλας, καθώς και καλλιτέχνες όπως ο Barnett Newman, ο Jasper Johns, ο Robert Rauschenberg, ο John Cage και ο Marcel Duchamp. Το πολυσχιδές και διεπιστημονικό γραπτό έργο του Κάλας πηγάζει από ένα ευρύ φάσμα ενασχολήσεων: τη διαμόρφωση του ελληνικού μοντερνισμού, τη σχέση τέχνης και πολιτικής, τον υπερρεαλισμό, τη μεταπολεμική τέχνη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, τους πρωτόγονους πολιτισμούς, την ανθρωπολογία, το πορτογαλικό μπαρόκ, το έργο του Hieronymus Bosch (αντικείμενο του magnum opus του Κάλας, που παραμένει ανέκδοτο).

Τα εργαστήρια αποτελούν μέρος των εκδηλώσεων της διοργάνωσης ‘Για τον Νικόλαο Κάλας/Regarding Nicolas Calas’ και στοχεύουν στη διερεύνηση των σχέσεων ανάμεσα στο λόγο και την εικόνα στο έργο του Κάλας. Μέσω πρακτικής ενασχόλησης με πτυχές του έργου του και παρουσίασης κειμένων και οπτικού υλικού, τα εργαστήρια θα εστιάσουν σε επιμέρους θεματικές, όπως η σχέση του Κάλας με τον υπερρεαλισμό, η πολιτική του σκέψη και οι σχέσεις του με την καλλιτεχνική σκηνή της μεταπολεμικής περιόδου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Mε την καθοδήγηση των συντονιστών των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τις εκλεκτικιστικές διαδρομές του Κάλας σε συνάρτηση με την έννοια της ετερότητας, το υβρίδιο, και την ισχυρή εικονοποιία που χαρακτηρίζει τον ποιητικό, κριτικό και θεωρητικό του λόγο. Οι συμμετέχοντες μπορούν να ακολουθήσουν εικαστικούς και λεκτικούς πειραματισμούς ή άλλες μορφές δράσεων, ατομικά ή συλλογικά.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το αρχείο του Νικόλαου Κάλας στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών (Καβαλλότι 7, Αθήνα).

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν σε χώρους της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης), την Παρασκευή 17 Ιουνίου και το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή με ονοματεπώνυμο και ιδιότητα στο regardingcalas@gmail.com μέχρι τις 10 Ιουνίου 2016.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στα ελληνικά.

Η διάρκεια κάθε εργαστηρίου θα είναι περίπου τρεις ώρες.

Δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια.

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να γνωρίζουν το έργο του Νικόλαου Κάλας ή να έχουν γνώσεις της πρακτικής των εικαστικών ή της ιστορίας της τέχνης.

Οι χώροι και οι ώρες των εργαστηρίων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα www.regardingnicolascalas.net

 

*Regarding Nicolas Calas / Για τον Νικόλαο Κάλας:

Σταματίνα Δημακοπούλου ‒ επίκουρη καθηγήτρια Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βασιλική Κολοκοτρώνη ‒ καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Ειρήνη Μαρινάκη ‒ ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ, Τhe London Consortium, University of London

Τερέζα Παπαμιχάλη ‒ εικαστικός, υποψήφια διδάκτωρ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Βαρσοβίας

Κωνσταντίνος Στεφανής ‒ ιστορικός τέχνης, Συλλογή Φινόπουλου, Μουσείο Μπενάκη· διδάκτωρ, Τhe London Consortium, University of London.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε συνεργασία με τον Βασίλη Βλασταρά.

 

Regarding Nicolas Calas

Για τον Νικόλαο Κάλας

www.regardingnicolascalas.net

 

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων για τον Νικόλαο Κάλας υπό την αιγίδα του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s